Centrul de critică şi istorie literară

Modernitate şi postmodernitate în
literatura română a secolului XX
-
Despre noi
Membrii
- Iulian Boldea
- Cornel Moraru
- Alexandru Cistelecan
- Dorin Ştefănescu
- Luminiţa Chiorean
- Doina Butiurcă
- Dumitru Buda
- Laura Rus

Regulament
Acreditare
Dotări
Teme de cercetare
Link-uri
Contact
Galerie foto
Dumitru-Mircea Buda Lector univ. dr. Dumitru-Mircea Buda

Lucrări publicate de Dumitru-Mircea Buda

CV Dumitru-Mircea Buda
Dumitru-Mircea Buda s-a născut în data de 6 ianuarie 1982, în Tîrgu Mureş, judeţul Mureş. După încheierea studiilor gimnaziale la Liceul de Artă (secţia pian) din oraşul natal, urmează cursurile Colegiului Naţional "Al. Papiu Ilarian" din Tîrgu-Mureş, liceu absolvit în anul 2000. În acelaşi an devine student al Facultăţii de Ştiinţe şi Litere din cadrul Universităţii Petru Maior din Tîrgu-Mureş, secţia română-engleză. În fiecare an universitar participă la Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice ale Studenţilor, obţinând două premii I, un premiu II şi o menţiune la secţiunea de Literatură Română şi un premiu trei la cea de Literatură Engleză. În ultimii doi ani universitari participă la colocviul naţional Shakespeare organizat de Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, obţinând un Premiu III şi un Premiu special al juriului. Lucrările prezentate în cadrul acestui simpozion se referă la Metamorfoze ale eului în sonetele shakespeareane, respectiv Ambiguitatea sexualităţii în teatrul shakespearean. În anul 2003 participă la un simpozion internaţional pe tema Culturilor Est-Europene organizat de Universitatea Petru Maior cu o lucrare despre postmodernismul românesc şi implicaţiile sale de politică liberală în timpul comunismului, lucrare publicată în buletine din Germania şi Franţa, precum şi pe Internet. În luna ianuarie a anului 2004 susţine o conferinţă despre Mitul Eminescu în cadrul şezătorii literare Eminesciana organizată de Biblioteca Judeţeană Mureş. În anul 2005 susţine o lucrare dedicată unei viziuni politice asupra postmodernismului literar românesc în cadrul Conferinţei Internaţionale Integrarea Europeană între Tradiţie si Modernitate organizată de Universitatea Petru Maior în 22-23 Septembrie. În 2006 participă la Colocviul Naţional Universitar organizat de Universitatea Transilvania din Braşov cu o lucrare dedicată prozei lui Mircea Horia Simionescu.

Debutează în presa scrisă tîrgumureşeană în anul 1998, colaborând la principalele publicaţii locale şi la emisiunile Studioului Teritorial de Radio Tîrgu Mureş, unde este invitat de câteva ori în cadrul emisiunilor culturale. Între anii 2001-2003 este redactor al săptămînalului Jurnalul de Mureş, fiind titularul unei rubrici de cronică literară şi al unui editorial. De asemenea, scrie comentarii social-politice, în aceeaşi perioadă, şi în cotidianul 24 de ore mureşene.

Începând cu anul 2001, devine colaborator permanent al revistei Vatra, unde publică cronici şi studii literare, poeme şi interviuri. De asemenea, semnează articole şi poeme în mai multe reviste literare din ţară (Luceafărul, Poesis, Transilvania, Bucovina Literară, Convorbiri literare, Tribuna, etc), precum şi în reviste on-line (tiuk!, norii).

Obţine o serie de premii rezervate debutanţilor la concursuri literare naţionale: Premiul I la Concursul Internaţional de poezie şi eseu "Veronica Micle" (Iaşi, 2001), Premiul I şi al Revistei "Transilvania" la Concursul Naţional de Poezie "Aron Cotruş" (Mediaş, 2001), Premiul Casei Memoriale "Lucian Blaga" la Concursul de Poezie "Lucian Blaga" (Sebeş Alba, 2002), Premiul pentru poezie al revistei "Tîrnava" la Festivalul "Lucian Blaga" (Tg. Mureş, 2002), Menţiune la Concursul Naţional de Poezie "Panait Cerna" (Tulcea, 2002), Premiul pentru critică literară al Revistei Tîrnava la Festivalul Lucian Blaga (Tîrgu Mureş, 2006).

În anul 2004 devine licenţiat al universităţii Petru Maior cu o teză despre implicaţiile virtualităţii în epopeea Levantul de Mircea Cărtărescu.

În anul 2005 a absolvit masteratul Istoria literaturii române şi sistemul criticii literare în cadrul Universităţii Petru Maior, cu o teză de disertaţie intitulată: Genele recesive ale debutului în proză (anul 2004).

Este autorul postfeţei volumului de versuri Sevraj semnat de Laurenţiu Blaga, (Editura Romghid Tîrgu Mureş, 2004) şi prefaţatorul volumului Faţa nevăzută a durerii de George L. Nimigeanu (Editura Ardealul, 2006).

În anul 2000 publică, la editura Brăduţ din Tîrgu-Mureş, volumul de poeme intitulat În luciul amforei zâmbeşte cerul, prefaţat de Iulian Boldea, volum ce va fi prezentat la Târgurile de carte din Tg. Mureş, Bistriţa-Năsăud şi Gent (Belgia).

Al doilea volum de versuri, metamorfik@, apare la editura Ardealul, în anul 2004, fiind prefaţat de Iulian Boldea şi avându-i ca referenţi pe Luminiţa Chiorean şi Al. Cistelecan.

Tot în 2004 apare cartea Realitatea virtuală a poeziei. Levantul lui Mircea Cărtărescu", la editura Ardealul din Tîrgu Mureş.

De asemenea, este traducătorul în limba engleză al volumului de eseistică Imperium al lui Gelu Doru Ilieş (Editura Ardealul, 2004) şi a altor 7 cărţi de factură similară ale aceluiaşi autor.