Centrul de critică şi istorie literară

Modernitate şi postmodernitate în
literatura română a secolului XX
-
Despre noi
Membrii
- Iulian Boldea
- Cornel Moraru
- Alexandru Cistelecan
- Dorin Ştefănescu
- Luminiţa Chiorean
- Doina Butiurcă
- Dumitru Buda
- Laura Rus

Regulament
Acreditare
Dotări
Teme de cercetare
Link-uri
Contact
Galerie foto
Regulament
STATUTUL DE FUNCŢIONARE AL CENTRULUI DE CERCETARE:

CAP. 1. Denumirea. Forma juridică. Obiectul de activitate

Art. 1. Denumirea

Denumirea Centrului de cercetare este:
"Centrul de critică şi istorie literară: Modernitate şi postmodernitate în literatura română a secolului XX"
Acronim: MPLR

În toate actele emise de către Centrul de cercetare se va specifica numele universităţii, facultăţii şi al centrului, astfel:

Universitatea "Petru Maior" Tg. Mureş, Facultatea de Ştiinţe şi Litere
Centrul de critică şi istorie literară: Modernitate şi postmodernitate în literatura română a secolului XX

Art. 2. Forma juridică
Centrul de cercetare este constituit ca unitate lucrativă, fără personalitate juridică şi activitate de autofinanţare. Activitatea centrului se va desfăşura conform legislaţiei României referitoare la activitatea organizaţiilor nonprofit.

Art. 3. Sediul
Centrul de cercetare "Centrul de critică şi istorie literară: Modernitate şi postmodernitate în literatura română a secolului XX" are sediul în Tg. Mureş, str. N. Iorga, nr. 1, în sala R04.

Telefon/ Fax: 0265 236034

Persoană de contact: Prof.univ.dr. Iulian BOLDEA

Art. 4. Scop
Scopul Centrului de critică şi istorie literară: Modernitate şi postmodernitate în literatura română a secolului XX îl reprezintă crearea unui cadru organizatoric şi instituţional în care o echipă de cercetare să găsească metode, tehnici şi proceduri de lucru care să optimizeze investigaţia textului literar din perspectiva noilor metodologii critice şi istorico-literare. Centrul va promova un spirit de cercetare inovator, va fi un nucleu din care cercetările teoretice vor fi diseminate spre mediul ştiinţific şi didactic zonal şi naţional.

Art. 5. Obiectul de activitate
Centrul de cercetare Centrul de critică şi istorie literară: Modernitate şi postmodernitate în literatura română a secolului XX îşi propune să realizeze mai multe obiective operaţionale. În primul rând, prin Centrul de critică şi istorie literară: Modernitate şi postmodernitate în literatura română a secolului XX vrem să creăm un microclimat de cercetare, care, în timp, să ia amploare, un ambiental în care să se regăsească studenţii şi cadrele didactice, dornici de a-şi capacita atenţia, travaliul spre finalităţi în domeniile pentru care au optat (în plan socio-cultural), solicitând o permanentă pregătire, definită prin activitatea de cercetare, fără a omite seminariile ca activitate didactică, deoarece considerăm seminariile ca fundamentale pentru pregătirea viitorilor cercetători.
Un alt obiectiv prioritar al Centrului de critică şi istorie literară: Modernitate şi postmodernitate în literatura română a secolului XX constă în concretizarea cercetării ştiinţifice prin publicarea rezultatelor investigaţiilor critice, istorico-literare şi poetice în reviste de specialitate, în volume colective sau în volume cu caracter individual, dar şi în promovarea colaborării cu alte centre de cercetare din ţară, pentru o mai buna cunoaştere reciprocă. Pe de altă parte, cadrele didactice implicate în proiect demonstrează responsabilitate faţă de cerinţele unei cercetări ştiinţifice de maximă exigenţă şi calitate, prin elaborarea unor direcţii coerente şi bine articulate, cât şi prin recurgerea la cele mai noi şi mai eficiente resurse metodologice din domeniul studiului literaturii.

Art. 6. Finanţare
Activitatea Centrului de cercetare va fi susţinută financiar din următoarele surse de venituri:
- contracte de cercetare ştiinţifică încheiate cu beneficiari interni sau externi;
- sponsorizări sau donaţii;
- tipărirea şi editarea de cărţi, reviste şi lucrări în domeniu.

Art. 7. Durata de funcţionare
Centrul de cercetare "Centrul de critică şi istorie literară: Modernitate şi postmodernitate în literatura română a secolului XX" are o durată de funcţionare nedeterminată.

CAP. 2. Organizare. Atribuţii

Art. 8. Înfiinţarea centrului
Centrul de cercetare "Centrul de critică şi istorie literară: Modernitate şi postmodernitate în literatura română a secolului XX" este înfiinţat la iniţiativa unui grup de cadre didactice ale Universităţii "Petru Maior" din Tg.Mureş şi studenţi de la formele de studii aprofundate şi maser din cadrul Facultăţii de Ştiinţe şi Litere. Componenţa personalului a fost redată în paragrafele anterioare.

Art. 9. Conducerea centrului. Personal auxiliar
Conducerea Centrului este asigurată printr-un Consiliu de administraţie ales cu majoritate simplă de Adunarea membrilor centrului şi are următoarea componenţă:
- director executiv;
- consiliul ştiinţific;
- director economic.
Centrul de cercetare poate avea următorii angajaţi, în sistem de cumul sau plata cu ora:
- contabil;
- secretar dactilograf,
care vor fi remuneraţi în funcţie de activitatea depusă şi conform înţelegerii încheiate cu coordonatorii de contract, la decontarea contractelor la care au lucrat. Contabilul, secretarul dactilograf şi alţi angajaţi îşi vor desfăşura activitatea pe baza fişei postului. Responsabilul de contract poate angaja pe o perioada determinată şi personal tehnic cu studii superioare, cu studii medii, personal muncitor şi studenţi ce vor fi remuneraţi conform legislaţiei în vigoare.

Art. 10. Atribuţiile Adunării membrilor Centrului de cercetare
Adunarea generală a membrilor centrului este organismul de conducere al Centrului de cercetare, ce decide asupra activităţii acestuia şi are următoarele atribuţii:
- aprobă structura organizatorică, numărul de posturi şi numărul membrilor centrului;
- numeşte membrii centrului, modul de remunerare a activităţii acestora şi are dreptul de a-i revoca în bloc sau individual;
- aprobă şi modifică programul de activitate;
- îşi dă acordul asupra contractelor de cercetare încheiate;
- decide cu privire la contractarea de împrumuturi şi încheierea de contracte de sponsorizare;
- reexaminează, aprobă şi modifică bilanţul de venituri şi cheltuieli după prezentarea raportului membrilor centrului;
- decide cu privire la modificarea sau adoptarea statutului;
- decide cu privire la comasarea, divizarea, dizolvarea sau lichidarea Centrului de cercetare;
- decide cu privire la realizarea de noi investiţii sau la achiziţionarea de aparatură nouă;
- decide cu privire la prelungirea activităţii de cercetare la contractele finalizate;
- decide în orice altă problemă privind Centrul de cercetare.
Adunarea membrilor centrului stabileşte strategia ştiinţifică, tehnică şi economică, în concordanţă cu priorităţile de interes naţional şi general, sau în raport cu solicitările beneficiarilor. Adunarea membrilor centrului se va întruni semestrial în şedinţe ordinare şi ori de câte ori va fi necesar în şedinţe extraordinare. Toate deciziile adunării vor fi adoptate cu majoritate simplă de voturi.

Art. 11. Atribuţiile directorului executiv, directorului economic şi consiliului ştiinţific
Între şedinţele Adunării membrilor centrului, activitatea centrului va fi condusă de către directorul executiv, atribuţiile acestuia fiind următoarele:
- elaborează şi propune strategia ştiinţifică, tehnică şi economică a centrului;
- stabileşte legătura cu unităţile sau organizaţiile interesate în realizarea de contracte de colaborare;
- răspunde de toată activitatea centrului în faţa tuturor organelor de control;
- efectuează activităţi de marketing;
- reprezintă centrul de cercetare în relaţiile acestuia pe plan intern sau internaţional.
Consiliul ştiinţific coordonează activităţile de cercetare ale centrului, stabileşte priorităţile şi necesarul de echipamente de cercetare, propune strategia ştiinţifică, elaborează materialele de propagandă şi rapoartele privind activitatea ştiinţifică a colectivelor sau membrilor centrului.
Directorul economic răspunde de toate activităţile financiare, contabile ale centrului şi administrează patrimoniul acestuia. De asemenea, directorul economic întocmeşte actele contabile ale centrului, respectiv: bilanţuri, statistici, state de funcţiuni, etc.

CAP. 3 Activitatea financiar contabilă

Art. 12. Activitatea Centrului de cercetare se desfăşoară în sistemul autofinanţare. Din veniturile realizate, cu acordul responsabilului de contract, se vor acoperi următoarele cheltuieli:
- plata personalului;
- materiale şi aparatura;
- regie, C.A.S. şi ajutor şomaj;
- cheltuieli legate de organizarea de conferinţe şi simpozioane;
- cheltuieli pentru participări la conferinţe interne şi internaţionale.

Art. 13. Centrul de cercetare îşi organizează propria evidenţă contabilă, conform legislaţiei în vigoare. Verificările, în ceea ce priveşte evidenţa, veniturile şi cheltuielile, se realizează prin organele de control abilitate din cadrul Universităţii "Petru Maior" din Tg. Mureş.

Art. 14. La închiderea exerciţiului financiar, sumele ce rămân după achitarea cheltuielilor efectuate se vor constitui în donaţii şi sponsorizări care, cu acordul responsabilului de temă şi cu respectarea legislaţiei în vigoare, vor fi folosite pentru achiziţionarea de aparatură, materiale sau pentru alte cheltuieli de dezvoltare a bazei de cercetare a catedrei sau facultăţii.

Art. 15. Centrul de cercetare va vira în contul Universităţii "Petru Maior" din Tg. Mureş o regie negociată funcţie de specificul temei contractate, conform protocolului încheiat între aceasta şi Centrul de cercetare.

Art. 16. Patrimoniul Centrului de cercetare face parte integrantă din patrimoniul Facultăţii de Ştiinţe şi Litere, Catedra de Filologie. Utilizarea patrimoniului facultăţii sau catedrei va fi nominalizată pentru fiecare temă contractată pentru a se putea negocia regia aferentă.

Art. 17. Valoarea lucrărilor efectuate de către Centrul de cercetare se stabileşte de comun acord cu beneficiarii, pe baza principiului cererii şi ofertei şi se înscrie în contractele de cercetare. Valoarea astfel stabilită cuprinde următoarele costuri: manopera, costurile materiale şi servicii, cheltuieli indirecte, regie, aparatură, deplasări în ţară şi străinătate, etc.

Art. 18. La nivelul Centrului de cercetare, valoarea fiecărui contract se detaliază printr-un deviz în care sunt cuprinse costurile pe elemente.

Art. 19. Personalul care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Centrului de cercetare va fi salarizat prin contract direct, conform răspunderii şi aportului adus la realizarea lucrărilor şi contractelor încheiate. Sumele de plată vor fi propuse de responsabilii temelor în conformitate cu legislaţia bugetară în vigoare (Legea nr. 158/98) şi vor fi avizate de directorul executiv.

Art. 20. Salarizarea personalului se va face după predarea lucrării şi încasarea de la beneficiar a contravalorii acesteia, respectând manopera aferentă temei şi detaliată în contract.

Art. 21. Repartizarea manoperei totale pe persoanele din cadrul colectivului se face de către responsabilul temei, în funcţie de calitatea muncii, timpul efectiv consumat cu realizarea lucrărilor repartizate şi aportul general adus la realizarea temei contractate. Sumele stabilite pentru salarizarea personalului vor fi înscrise pe state de plată.

Art. 22. Persoanele care realizează activităţi de excepţie privind deschiderea unor finanţări, obţinerea de fonduri prin donaţii şi sponsorizări, relansarea unor activităţi pe plan extern pot beneficia de premii suplimentare. Persoanele care asigură obiectul de activitate al Centrului de cercetare conform Art. 5, dar care nu participă la rezolvarea temei contractate, beneficiază de o remuneraţie echivalentă cu 5% din valoarea contractului, plata făcându-se conform Art. 21.

CAP. 4. Dispoziţii finale şi tranzitorii

Art. 23. Centrul de cercetare "Centrul de critică şi istorie literară: Modernitate şi postmodernitate în literatura română a secolului XX" va fi asistat şi controlat economic şi juridic de către Universitatea "Petru Maior" din Tg. Mureş.

Art. 24. Regulamentul poate fi îmbunătăţit, completat şi reactualizat pe parcurs, în funcţie de modificările legislaţiei specifice.

Art. 25. Prezentul statut a fost aprobat de către Adunarea membrilor Centrului de cercetare "Centrul de critică şi istorie literară: Modernitate şi postmodernitate în literatura română a secolului XX" în şedinţa din data de 4 ianuarie 2005.

Tîrgu-Mureş, la 7 ianuarie 2005

Director,
Prof. univ. dr. IULIAN BOLDEA