HOME
PROGRAME INTERNATIONALE
ACORDURI INTERNATIONALE
ANUNTURI SI FORMULARE
< > BURSE STUDENTESTI CORESPONDENTA
LINK-URI UTILE
   

 Programul ERASMUS a fost lansat īn anul 1987, sub forma unui program destinat sprijinirii studentilor īn scopul efectuarii unei perioade de studiu īntr-o alta tara europeana cu recunoasterea formala a perioadei respective. Īncepānd cu anul 1995, ERASMUS a devenit o subcomponenta a programului SOCRATES al Uniunii Europene avānd ca scop promovarea dimensiunii europene si dezvoltarea calitatii educatiei, prin īncurajarea cooperarii īntre institutiile educationale din tarile participante, acordānd, īn acelasi timp, un respect deosebit diversitatii culturale si lingvistice.

 La 01 Ianuarie 2007 a fost lansat Programul de īnvatare pe tot parcursul vietii, 2007-2013, (Lifelong Learning Program - LLP) care īnlocuieste fostele programe Socrates si Leonardo da Vinci.
detalii...

 In contextul mondializarii economiei si cresterii concurentei internationale, calitatea resurselor umane devine unul din cei mai importanti factori ai edificarii Europei de maine.

 Mai mult ca oricand, educatia si formarea profesionala repezita suportul indispensabil pentru dezvoltare si competitivitate.

 De altfel, autoimpunerea societatii informatizate si a conceptelor de educatie si formare profesionala pe tot parcursul vietii a reliefat necesitatea unei adaptari rapide a calificarilor, competentelor si sistemelor de organizare educationala.


detalii...
   

 Programul "Leonardo da Vinci" (PLV) a fost initiat si lansat de Uniunea Europeana in anul 1994, ca un program comunitar de cooperare transnationala in domeniul formarii profesionale a fortei de munca.

 Comisia Europeana coordoneaza si cofinanteaza acest program, care este operational incepand cu anul 1995. Ca urmare a rezultatelor favorabile obtinute si pentru a asigura continuitatea in articularea si completarea initiativelor tarilor europene in formarea profesionala, Consiliul Uniunii Europene a hotarat, prin Decizia din 26 aprilie 1999, implementarea celei de-a doua faze a Programului "Leonardo da Vinci". Acesta se va desfasura intre 1 ianuarie 2000 si 31 decembrie 2006.detalii...

 Tempus a evoluat de-a lungul timpului iar schimbarea sa esta foarte mult reflectata in seria Consiliului de Decizie a programului.

 Aceasta schema care suporta procesul de reforma a Invatamantului Superior in tarile Uniunii Europene a fost adoptat pe data de 7 Mai 1990 de catre Consiliul Uniunii Europene.

 A doua faza, Tempus II, pe perioada 1994-1998 a fost adoptat pe 29 Aprilie 1993 si o extensie ulterioara s-a adaugat pe 21 Noiembrie 1996 pentru a permite activitatilor programului Tempus II sa contiune pana in anul 2000.


detalii... Programul COST este un program cu finantare guvernamentala, la care participa 21 tari europene, intre care si Romania.

 Agentia Nationala pentru Stiinta, Tehnica si Inovare (ANSTI), prin intermediul unui contract de cercetare intre agentie si Universitatea "Petru Maior", asigura sprijinul guvernamental pentru desfasurarea activitatii din cadrul Programului COST 516, in universitate.

- Titlul proiectului: "Action and Tribology"
- Coordonator: European Comission,
- Directorate Generale
- Science, Research and Development Brussel.
detalii...