Despre Universitate

Conducerea

Facultăți & Departamente

Activitate de cercetare

Evenimente


Admitere

Programul academic

Oficiul de relații internaționale

Centrul de Consiliere

CĂUTARE

Bibliotecă & Publicații

Editura universității

Imagini din universitate

Licitatii

Studenți / Regulamente

Documente/Regulamente

Resurse WEB

Scoala doctorală

Concursuri didactice

 Facultatea de Inginerie· Facultatea de Științe și Litere· Facultatea de Științe Economice, Juridice și Administrative ·- Departamentul pentru pregătirea personalului didactic

Profesiunea de dascăl este una dintre cele mai complexe și importante meserii.

Pregătirea psihopedagogică în scopul profesionalizării activității didactice presupune atât formarea și dezvoltarea unor competențe generale (de proiectare, conducere și evaluare a procesului didactic), cât și competențe psiho-educaționale, psihosociale, manageriale și socio-educaționale.

Legea învățământului prevede un sistem de pregătire pentru profesiunea didactică, care include atât pregătirea inițială a personalului didactic, cât și perfecționarea ulterioară a acestei pregătiri, respectiv formarea continuă.

Pregătirea inițială se realizează în perioada studiilor universitare, perfecționarea efectuându-se după absolvire, prin stagii ce se desfășoară în instituțiile de învățământ superior. Coordonarea întregii activități de formare psihopedagogică se realizează sub îndrumarea Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic.

Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic din Universitatea "Petru Maior" din Tg. Mureș a funcționat inițial în baza Ordinului Ministerului Învățământului nr. 4356/1.07.1996, în subordinea Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca. 
În baza Ordinului nr. 3174/12.02.2002 Ministrul Educației și Cercetării a dispus înființarea, în cadrul Universității "Petru Maior" din Târgu Mureș, a Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic.

Programul de studii psihopedagogice este reglementat prin Ordinul Ministrului  nr. 4316 din ata 03.06/2008, privind certificarea pentru profesia didactică. Certificatul de absolvire a Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic acordă dreptul de exercitare a profesiei didactice în învățământul secundar, postliceal si superior, potrivit legii.

Absolvenții studiilor universitare pot ocupa posturi în învățământ cu condiția parcurgerii și promovării programului de studii psihopedagogice oferit numai de către Departamentele pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD) din instituțiile de învățământ superior acreditate, înființate conform legii. Certificarea pentru profesia didactică se poate obține la două niveluri, respectiv:

  1. Nivelul I (inițial): acordă absolvenților de studii universitare dreptul să ocupe posturi didactice în învățământul preuniversitar obligatoriu, cu condiția acumulării unui minimum de 30 de credite transferabile din programul de studii psihopedagogice;

  2. Nivelul II (studii de aprofundare): acordă absolvenților de studii universitare dreptul să ocupe posturi didactice în învățământul liceal, postliceal si universitar, cu satisfacerea a două condiții:
    • acumularea unui minimum de 60 de credite transferabile din programul de studii psihopedagogice;
    • absolvirea unui program de master în domeniul diplomei de licență.

Programul de studii psihopedagogice oferit de DPPD este conceput si aplicat în sistemul creditelor de studiu transferabile. Obținerea creditelor necesare celor două niveluri de certificare pentru profesia didactică se conformează principiilor de transfer, recunoastere și acumulare a creditelor de studiu.
În cazul studenților de la învățământul de zi, disciplinele și activitățile didactice se parcurg și se promovează în anii de studiu și în semestrele prevăzute în planul de învățământ. În cazul abaterilor de la parcursul de studiu prevăzut de planul de învățământ prin nepromovarea, amânarea sau obținerea în avans a unor credite (discipline) se aplică prevederile legii și ale cartei universitare referitoare la promovare și la regimul studiilor.
Absolvenții de învățământ superior care doresc să dobândească certificarea pentru profesiunea didactică se pot înscrie la DPPD și pot parcurge cele două niveluri de pregătire psihopedagogică într-o perioadă compactă, prin programul de studii psihopedagogice postuniversitar, pe durata unui an universitar, frecventând disciplinele și activitățile didactice în formații distincte.
Programul de studii psihopedagogice se finalizează cu examen de absolvire. Examenul constă în elaborarea si susținerea unui portofoliu didactic. Acesta este un pachet de documente care reflectă sintetic nivelul și calitatea competențelor dobândite de absolvenți prin parcurgerea programului de studii psihopedagogice. Structura si conținutul portofoliului didactic se stabilesc prin regulament de fiecare DPPD. Examenul de absolvire pentru fiecare dintre cele două niveluri de certificare în profesia didactică se cotează cu 5 credite, distinct de cele 30 de credite aferente disciplinelor și activităților didactice din curriculumul programului de studii psihopedagogice.
Absolvirea programului de studii psihopedagogice oferit de DPPD se finalizează cu obținerea Certificatului de absolvire a DPPD, corespunzător nivelului programului de studii psihopedagogice absolvite, respectiv:

a) absolvenții studiilor universitare care au finalizat programul de studii psihopedagogice de 30 de credite, corespunzător Nivelului I de certificare pentru profesia didactică, obțin Certificatul de absolvire a DPPD, Nivelul I, care le acordă dreptul de a ocupa posturi didactice în învățământul preuniversitar obligatoriu;

b) absolvenții studiilor universitare care au finalizat programul de studii psihopedagogice de 60 de credite, corespunzător Nivelului II de certificare pentru profesia didactică, obțin Certificatul de absolvire a DPPD, Nivelul II, care le acordă dreptul de a ocupa posturi didactice în învățământul liceal, postliceal și superior, dacă au absolvit si un program de master în domeniul diplomei de licență.


Absolvenții studiilor universitare (de licență, masterat sau doctorat) care au obținut Certificatul de absolvire a DPPD, Nivelul I, pot ocupa posturi didactice în învățământul preuniversitar obligatoriu constituite din discipline si activități didactice corespunzătoare domeniului studiilor de licență absolvite .
Absolvenții studiilor universitare care au obținut Certificatul de absolvire a DPPD,
Nivelul II, pot ocupa posturi didactice în învățământul liceal, postliceal si superior constituite din discipline si activități corespunzătoare domeniului studiilor de licență absolvit.
Programul de studii psihopedagogice oferit de DPPD poate fi urmat în regim de subvenție de la bugetul de stat sau în regim cu taxă. Regimul studiilor în cadrul DPPD este același cu cel pe care studentul îl are în cadrul studiilor de licență la care este înmatriculat.
Studenții pot beneficia de subvenția de la bugetul de stat numai pentru numărul de credite
corespunzătoare primului nivel de certificare pentru profesia didactică si pentru un singur parcurs de studiu.
Absolvenții studiilor universitare de licență pot urma programul de studii psihopedagogice postuniversitare oferit de DPPD, numai în regim cu taxă.
Cuantumul taxelor de studii aferente programului de studii psihopedagogice se stabilește anual de Senatul universității.

© Universitatea "Petru Maior" Târgu-Mureș