Localitatea Sângeorgiu de Padure, devenita oras in anul 2003, este asezata in partea de sud - est a judetului Mures pe cursul superior al râului Târnava Mica, la 25 km de orasul Sovata si 42 km de municipiul Târgu-Mures.
     Asezarea se numara printre cele mai stravechi din zona. In apropierea ei s-au descoperit ramasite din epoca bronzului si a fierului. Prima atestare documentara dateaza din 1333, când in registrele de dijme papale este amintita sub numele Sancto Georgio. O constructie monumentala a orasului Sângeorgiu de Padure este palatul Rhédey, construit in stil baroc intre 1807-1809 de familia Rhédey László. Biserica gotica din sec.XIV, cu tavan casetat in secolul XVII, de rit reformat, are si ea valoare monumentala. A fost restaurata in 1935 prin grija descendentei familiei Rhédey, regina Maria a Angliei, ea fiind deopotriva stranepoata contelui Rhedey si bunica actualei regine a Angliei, Elisabeta a II-a. Mormântul Claudiei Rhedey, bunica reginei Maria a Angliei, se afla in cripta bisericii reformate din localitate.     

     Satul Bezid este amintit prima data in documentele istorice in anul 1566. Bezidul Nou, practic, a disparut sub ape din momentul construirii Barajului cu lac de acumulare pe râul Bezid pentru a impiedica inundatiile frecvente din aceasta zona. Casele neinundate, desi in stare de degradare avansata, inca mai sunt locuite. Pe malul lacului au aparut in ultimii ani case de vacanta, oamenii fiind atrasi de posibilitatile de recreere oferite de apa lacului: baie, pescuit, plimbare cu barca etc. In orasul Sângeorgiu de Padure s-a nascut Bodor Péter (1788-1849), constructorul fântânii cântatoare de odinioara din Târgu-Mures.

 

 
Copyright (C) 2004 Consiliul Judetean Mures