Sorry, your browser doesn't support Java(tm).
 
     Municipiul Sighisoara este situat in inima geografica a României, la 24° 46' 40" longitudine estica si 46° 12' 38" latitudine nordica, in bazinul mijlociu al râului Târnava Mare.
     Acest amfiteatru natural, impadurit aproape in intregime, are regimul climatic temperat-continental in care,cele mai vechi urme de civilizatie coboara pâna in zorii epocii de piatra. In mod deosebit atrage atentia perioada"bronzului târziu" (1700-1300 i.Hr.), când in zona aceasta a prins contur cultura arheologica "Sighisoara-Wietenberg". Ulterior, in vremea regatului dac, valea Târnavei Mari a devenit un important drum comercial, controlul asupra acestuia fiind exercitat de o puternica fortificatie ridicata peste vechea asezare preistorica de pe Dealul Wietenberg.
     In primii ani ai celui de-al doilea veac crestin (106 d.Hr.), atunci când Dacia s-a transformat in provincie romana, aceasta cetate a fost distrusa, insa pentru a mentine siguranta drumurilor ce treceau prin zona pe malul stâng al Târnavei, in locul numit azi "Podmoale", armata romana a ridicat un castru de aparare. Desi relativ scurta, administratia romana a lasat in urma ei o numeroasa populatie romanizata, ale carei urme si asezari au fost evidentiate arheologic in siturile de la "Dealul Viilor" si "Albesti-Valea Sapartocului".
     Dupa cumpana mileniilor, triburile maghiare patrund treptat in Transilvania si ajung la inceputul secolului XII pe Valea Târnavei Mari, care, pentru scurta vreme, va face parte din granita de sud a regatului arpadian. Probabil ca, in aceste imprejurari, o mica fortificatie cu rosturi graniceresti a fost amenajata pe platoul superior al Dealului Cetatii. De asemenea, tot in acest timp, regele maghiar Geza al II-lea i-a invitat pe locuitorii din zonele germane sa se stabileasca in Ungaria si Transilvania, unde, in schimbul unei largi autonomii, sa contribuie la apararea frontierei si la prosperitatea regatului. Potrivit traditiei locale si a cronicarilor medievali, cei dintâi sasi s-au stabilit la Sighisoara in anul 1191 sau 1198.
    In primele decenii care au urmat sosirii lor, mica asezare a cunoscut o evolutie linistita dar marea invazie tataro-mongola din 1241 a dezvaluit resurse ce au impus-o apoi intre cele "Sapte Cetati" ale Transilvaniei medievale. Astfel, incepând din a doua jumatate a secolului XIII Dealul Cetatii a fost inconjurat cu un puternic zid de incinta, care, spre finele evului mediu a ajuns sa protejeze un mic orasel cu peste 160 de case si 13 edificii publice. Fortificatia era intarita si aparata de 14 turnuri, dintre care, doar 9 au mai rezistat timpului, pastrând pâna astazi denumirea breslelor mestesugaresti sub al caror patronaj au intrat. Dintre toate se remarca Turnul cu Ceas, simbolul si mândria orasului Sighisoara. Ridicat in secolele XIII-XIV si numit initial "Turnul cel Mare al Portii", el a fost inzestrat la inceputul veacului XVII cu un ceas rudimentar, transformat in 1648 intr-unul "cum altul asemenea n-a mai existat atunci in Transilvania". Astfel, pe lânga faptul ca noul mecanism putea sa arate minutele si sa bata sferturile de ora, era capabil sa puna in miscare si câteva figurine din lemn, infatisând zeii pagâni ce personificau zilele saptamânii: Diana, Marte, Mercur, Jupiter, Venus, Saturn si Soarele.
 Caracterul predominant militar al orasului a fost atât de evident chiar de la inceput, incât el poate fi regasit in toate denumirile orasului chiar de la primele mentiuni documentare: Castrum Sex (1280), Schä2burg (1298), Segesvar (1301), Sighisoara (1431). Mentionat ca oras in 1367, "civitas de Seguswar" a devenit in scurt timp si un loc in care infloreau breslele, iar in veacul urmator prestigiul sau crescuse atât de mult incât la 1431 se stabileste in "cuibul de pânda de la Sighisoara" principele valah Vlad Dracu, care pâna in 1436 a condus de aici apararea granitei de sud a Transilvaniei, a batut moneda cu efigie proprie si si-a pregatit urcarea pe tronul tarii natale. Traditia spune ca acest ilustru personaj a locuit in "Casa Vlad Dracu" si ca tot acolo s-a nascut Vlad Tepes, cel care mândru de nobletea descendentei sale s-a numit pe sine "Draculea", adica "fiul celui zis Dracu".
     La 1918, odata cu alaturarea Transilvaniei la Regatul României, populatia saseasca s-a integrat noului stat iar numarul, rolul politic si economic al românilor din oras a crescut sensibil. Dupa 1950 Sighisoara se dezvolta ca centru industrial, dar isi pierde statutul de resedinta administrativa, devenind centru de raion si apoi "numai" al doilea oras din judetul Mures.
     Revolutia din 1989 a insemnat un nou inceput pentru aceasta localitate, Sighisoara fiind printre primele orase din România care s-au declarat "libere de comunism" inca inainte de fuga presedintelui Ceausescu. Revenirea la normalitate nu a fost si inca nu este un lucru usor. Totusi, dupa câtiva ani de cautari, economia locala si viata sociala au inceput sa prinda trasaturi de stabilitate si durabilitate. Indeosebi dupa anul 2000, municipalitatea a pus un accent deosebit pentru alternative la munca in lohn, incurajând mai ales sectorul serviciilor si al turismului cultural. O dovada este valorificarea dezbaterilor privind proiectul "Dracula Park" intr-un imens capital publicitar, fapt ce a determinat o crestere semnificativa a numarului de turisti si, implicit, o dezvoltare fara precedent a serviciilor hoteliere.
     De asemenea, investitiile masive in infrastructura, in servicii comunitar-sociale, in utilitati scolare si sportive -Sighisoara beneficiind de una dintre cele mai moderne sali polivalente din România- marcheaza tot atâtia pasi spre integrarea acestei localitati in marea comunitate europeana, subliniata dealtfel prin acordarea in 2004 a "Plachetei de onoare a Consiliului Europei". In acelasi timp, transformarea garii CFR intr-o Eurostatie si intersectia la Sighisoara a culoarului de cale ferata IV Paneuropean cu autostrada Brasov-Bors, dovedeste -asa cum anticipa undeva prin secolul XVI un cronicar medieval ca "podoaba Sighisoarei va straluci intotdeauna si gloria sa va dura peste timpuri".
 
Copyright (C) 2004 Consiliul Judetean Mures