Sorry, your browser doesn't support Java(tm).
 
     Localitatea Saschiz este asezata pe Valea Scroafa, in partea de sud-est a judetului, la 20 km de municipiul Sighisoara. Saschizul s-a dezvoltat pe structura unei asezari neolitice, definindu-si o forma trainica de habitat in epoca bronzului. Prima atestare scrisa apare in anii 1308-1310. In 1267 este atestata documentar localitatea Cloasterf (poss. Praaed.Nicolai) si in 1341 - Mihai Viteazu (Zoltan). La sfârsitul sec. XV, in anul 1496 s-a ridicat Biserica evanghelica fortificata. Turnul bisericii seamana vizibil cu Turnul cu ceas din Cetatea Sighisoarei. In cimitirul bisericii, pe unele pietre funerare sunt inscriptionari vechi de sute de ani.( 1572, 1677 etc.) De mentionat este Biserica-cetate evanghelica din Cloasterf (1521 - 1524), care in ciuda vechimii ei, este inca in stare buna.

      Biserica fortareata, construita in perioada 1493-96, in stil gotic se inalta in piata comunei, in partea de nord, turnul cu ceas este asemanator cu cel de la Sighisoara. Cetatea cu 6 bastioane este situata aproape de comuna (inconjurata de pereti de 7-9 m) a fost construita in sec XIV-XVI si asigura protectie pentru locuitorii din zona comunei in caz de atacuri inamice. In cetate se afla si o fintina de 50 m adancime, care duce pana in centrul comunei.

    In secolul XVII exista in Saschiz un adevarat centru de tâmplari-pictori de biserici, care au lucrat in Transilvania tavane casetate si coroane de amvon pictate cu mare maiestrie. Cel mai cunoscut mester a fost Umling Lorinc. Este deasemenea renumita ceramica "sgrafito cobalt" de Saschiz - o ceramica smaltuita de culoare albastra, cu luciu metalic, care s-a nascut la Saschiz la inceputul anilor 1700.
 
Copyright (C) 2004 Consiliul Judetean Mures