Sorry, your browser doesn't support Java(tm).
 
     Municipiul Reghin este asezat in culoarul larg al Muresului, la confluenta cu râul Gurghiu, desfasurându-se in forma de amfiteatru pe versantul drept, terasat al Muresului. Vatra orasului s-a extins cu timpul si in lunca de pe malul stâng al râului.
       Pe teritoriu municipiului Reghin au fost descoperite vestigiile unor asezari suprapuse datând din neolitic - topoare din piatra, fragmente de ceramica - epoca bronzului, precum si vestigii mai târzii, din epoca geto-dacica. S-a mai scos la iveala un tezaur monetar roman si vestigiile unei cetati de pamânt din secolele VIII-IX. Incepând cu secolul XII, Reghinul si imprejurimile au fost colonizate cu sasi, iar localitatea este atestata documentar in 1228 sub numele de Regun. Coabitarea cu colonistii sasi adusi din valea Rinului a dus la transformari profunde in viata si viitorul asezarii. Desi a fost pradata si incendiata de mai multe ori , a renascut de fiecare data afirmându-se cu si mai mare vigoare. In 1300, localitatea a fost resedinta unui decanat bisericesc.
     In 1427 apare ca târg - oppidum Regen, iar in secolul al XVI-lea a devenit centru mestesugaresc. In 1434 voievodul Transilvaniei, Ladislau Bánffy, a acordat Reghinului dreptul de a tine târguri.
     Prin constructia caii ferate Târgu-Mures - Reghin in 1885, iar apoi spre Deda, Reghinul a cunoscut o dezvoltare apreciabila. In 1853 la Reghin s-a infiintat o societate comerciala de plutarit, cu legaturi pe Mures si Gurghiu, apoi apar primele fabrici de cherestea cu actiune mecanica.
     In noiembrie 1994 a fost declarat municipiu. Este un important centru economic dar si un puternic centru cultural care polarizeaza toata zona premontana si montana a judetului. Dispune de centrala electrica de termoficare, de intreprinderi de prelucrare a lemnului, de intreprinderi de materiale de constructii. Se remarca prin fabricarea de instrumente muzicale, mici ambarcatiuni, articole sportive, placi aglomerate, mobila, incaltaminte , lapte praf, bere, sucuri naturale. Este un important centru pomicol. Dispune de un muzeu de etnografie si unul de stiintele naturii. Este impresionanta colectia de oua incondeiate. Biblioteca municipala are un apreciabil fond de carte,mostenire a unei vieti cultural-istorice, carti vechi si rare, dar si colectii de carte contemporana,de la beletristica la carti de specialitate.
  In municipiul Reghin, turismul este, cum s-ar zice,"la el acasa". Biserica evanghelica inceputa inainte de 1300, ca bazilica romanica, si terminata in 1330, cu unele transformari gotice din secolele XVl si XVlll, are un turn de 47 m prevazut cu un ceas din secolul XIX. Casa parohiala dateaza din 1670. De asemenea, este de remarcat Biserica ortodoxa "Sfântul Nicolae" din 1744, cu picturi de factura populara si icoane; biserica romano-catolica din 1781, in stilul barocului târziu, repictata in 1968; Biserica reformata; Biserica ortodoxa "Sfânta Treime", ctitorie a lui Petru Maior terminata in 1811; bustul lui Petru Maior, care a trait in Reghin,"Luppa capitolina" din 1994. La Apalina se afla un castel din secolul XV refacut in secolul XlX, construit in stilul renasterii, cu elemente baroce, intr-un parc cu specii rare de arbori, dar si o biserica romano-catolica. In cartierul Iernuteni exista o biserica ortodoxa "Adormirea Maicii Domnului, sfintita la 20 august 1995 de Prafericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. In centrul orasului este o placa in memoria lui Richard Wagner, fost director al Conservatorului din Berlin, nascut la Reghin in 1903. Tot aici s-a nascut si Augustin Maior, (1882-1964) creator al telefoniei multiple - "Telegrafie, telefonie multipla cu inalta frecventa". In imprejurimile municipiului se afla "Padurea Rotunda", un loc de recreere foarte cautat de locuitorii orasului.

     

 
Copyright (C) 2004 Consiliul Judetean Mures