Sorry, your browser doesn't support Java(tm).
 


     Localitatea Miercurea Nirajului, devenita oras in anul 2003, se afla asezata pe cursul mijlociu al râului Niraj, la confluenta cu pârâul Nirajul Mic, la 21 km de municipiul Târgu-Mures.
     Vestigiile arheologice descoperite atesta locuirea zonei inca din epoca neolitica. Pe teritoriul orasului Miercurea Nirajului s-au gasit topoare din piatra din anii 2000-1700 i.Hr. La Laureni s-au gasit monede bizantine din epoca imparatului Iustinian, iar hotarul satelor Mosuni si Beu este traversat de drumul roman spre castrul de la Calugareni.
     Denumirea orasului (Szereda) provine din cuvântul de origine slava "sreda", care inseamna loc de târguri, dar are si inteles de "centru". Prima atestare documentara a orasului este din 1493. Evenimentele din 1600-1603 au pustiit regiunea. Dupa retragerea trupelor generalului Basta din Transilvania, in anul 1605 este convocata Dieta Transilvaniei in localitatea Miercurea Nirajului.
     Aici este ales la 21 februarie 1605 Bocskay István ca principe al Transilvaniei, numele orasului intrând astfel in analele istoriei. O perioada indelungata Miercurea Nirajului este centrul administrativ al scaunului Muresului, locul unde se tineau adunarile scaunale obstesti. In secolul XVIII centrul administrativ al scaunului se deplaseaza tot mai mult spre Târgu-Mures.
     Lipsit de gloria de odinioara, Miercurea Nirajului isi pierde tot mai mult din importanta si decade la rangul unei asezari rurale. Dupa revolutia din 1848 incepe o dezvoltare spectaculoasa, iar dupa 1919 apar primele ateliere de mici meseriasi si fabrici. In anii 1970-1980 s-a accelerat dezvoltarea industriala. S-a extins sistemul de invatamânt, s-a construit cartierul de blocuri, s-a inaugurat Casa de cultura.
     Dupa revolutia din 1989 incepe o dezvoltare semnificativa a sectorului privat. Cu precadere dupa anul 1995 s-au deschis multe unitati economice, cum ar fi: fabrica de prelucrare a lemnului, fabrica de mobila, moara, brutaria, fabrica de prelucrare a carnii etc.
     Se remarca Biserica de cult reformat cu Clopotnita de lemn din secolul XV, precum si Biserica de lemn "Sf.Arhangheli"(1843), ambele din Miercurea Nirajului, precum si Biserica de cult reformat din Mosuni (1780).
Pe lânga cele doua gradinite si Scoala Generala, exista Grupul Scolar Miercurea Nirajului ( Liceu, Scoala profesionala si Scoala postliceala) precum si Centrul de Consultanta Horticola si Facultatea de horticultura (invatamânt la distanta).
Consiliul local aproba in 1997 planul de urbanism general, iar in septembrie 2002 organizeaza un referendum pentru redobândirea statutului de oras.
     Satele subordonate orasului Miercurea Nirajului sunt atestate astfel: 1332 - Beu si Laureni (Sancto Laurentio); 1360 - Sardu Nirajului (Saard); 1446 - Mosuni (Moson); 1484 - Dumitrestii; 1494 - Tâmpa (Thompa) si 1567 - Veta (Wicke).
Cai de acces: DJ 135 Târgu-Mures - Sovata; statie CFR pe ruta Târgu-Mures - Sovata (cale ferata ingusta, in conservare).

 
Copyright (C) 2004 Consiliul Judetean Mures