Sorry, your browser doesn't support Java(tm).
 

   
     Orasul Ludus este asezat in partea de vest a judetului pe ambele maluri ale râului Mures, la confluenta cu Pârâul de Câmpie, dar si cu drumul Ludus - Sarmas - Sarmasel. Se afla la 45 km vest -sud-vest de Târgu-Mures, 12 km la vest de Iernut, 26 km fata de Turda si 40 km fata de Sarmas; statie CFR pe ruta Târgu-Mures - Razboieni si Târgu-Mures - Ludus - Sarmasu -Bistrita. Este centrul polarizator al intregii zone vestice a judetului Mures. Ca unitate teritorial- administrativa, este bine proportionata cu peisaje geografice variate, resurse naturale importante si potential economic puternic.
     Oras al "zaharului", s-a tranformat rapid din asezare rurala in oras. Cartierul vechi se afla pe malul drept al Muresului. Aceasta zona pare inghesuita sub versantii dealurilor vecine. In cartierul nou, de pe malul stâng al Muresului, se afla Centrul politic-administrativ, Spitalul, Policlinica, Liceul industrial, Casa de cultura, posta noua, fabrici: de zahar, de produse lactate, de prelucrare a cauciucului, Topitoria de in si cânepa, magazine etc.
     Asezarea este atestata documentar din 1377 sub numele de Ludas si a fost declarata oras in 1960. Orasul Ludus are in componenta o singura localitate rurala cu atestare istorica veche - Gheja (l366), celelalte fiind consemnate pe parcursul secolului XX : Avramesti, Cioarga, Ciurgau, Fundatura, Rosiori. Urme de viata materiala s-au descoperit inca din preistorie.
     Secolul XVIII a fost caracterizat prin multe rascoale, cele mai importante fiind rascoala antihabsburgica condusa de Francisc Rákoczi al II-lea (1703-1714) si miscarea taranilor iobagi din zona Ludusului, condusa de Sofranie. Ludusenii au luat parte in numar mare la miscarile sociale de la 1848. Aici s-a organizat Legiunea a XIII-a condusa la inceput de
Batrâneanu, apoi de Fl. Micas, urmat de N. Vladutiu.
     In prezent orasul este in plin proces de transformare pe noile coordonate ale filmi de piata. Viata economica se caracterizeaza prin revigorare in domenii legate de resursele naturale de care dispune zona: gaze naturale, prelucrarea lemnului, materiale de constructii, produse alimentare - zahar, lactate, bauturi, panificatie, sera legumicola.
Aici s-a nascut si a profesat Ioan Teodor Oltean (1942 - 1998), doctor in istorie, profesor, poet sub pseudonimul Paul Pretor.
     Orasul se poate contempla seara de la popasul "Salcâmul"de pe inaltimea din apropierea orasului. De aici panorama nocturna a "urbei" iluminata feeric pare ceva ireal.


 
Copyright (C) 2004 Consiliul Judetean Mures